Vanliga frågor

Här får du svar på vanliga frågor kring företagskredit.

Företagskredit upp till 250 000 kr | Ansök gratis på under 60 sekunder | Inget bindande | Svar inom 60 minuter

Vem kan få en företagskredit?

Alla aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor kan ansöka om en företagskredit. Det finns inga krav på att bolaget måste ha varit verksamt en viss tid eller att det ska ha en viss omsättning. Det enda som krävs är att du har ett BankID och ett bankkonto.

Hur snabbt kan jag få min företagskredit?

Du får offert redan inom 60 minuter. Företagskrediten betalas i regel ut samma dag som du godkänt offerten. Du kan alltså göra ansökan på förmiddagen och ha pengar på eftermiddagen, eller allra senast nästa dag.

Vad är skillnaden mellan UC och kreditupplysning?

Det är många tror att UC är samma sak som kreditupplysning, men det stämmer inte. UC är en förkortning av Upplysningscentralen, som är ett företag som både samlar och säljer information om både företag och privatpersoner. Företaget är landets största upplysningsföretag och grundades 1977. UC ägs av storbankerna (Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank). UC driver även sajten allabolag.se, vilken många företagare känner till.  UC är långt ifrån  är det enda kreditupplysningsföretag i Sverige, utan har precis som andra företag många konkurrenter (exempelvis Creditsafe, Bisnode, Sergel), som gör samma sak.

Skillnaden är att UC och t.ex. Creditsafe, är att en kreditupplysning från Creditsafe inte kommer att synas nästa gång en upplysning görs. Du kan alltså vara helt anonym och riskerar inte att försämra dina möjligheter att få framtida lån.

Hur skaffar jag BankID?

SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, ICA-banken, Ikano Bank, Danske Bank, Ålandsbanken, Sparbanken Syd, Skandiabanken och Länsförsäkringar Bank erbjuder BankID till sina kunder. Kontakta din bank för att skaffa ett BankID till din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Hur skaffar jag mobilt BankID?
  1. Ladda ner appen  BankID till mobilen eller surfplattan från App Store eller Google play.
  2. Logga in på din internetbank beställ Mobilt BankID och följ bankens anvisningar.
  3. Starta appen BankID och knappa in din säkerhetskod som du fått av banken.
  4. Välj en personlig pinkod.
  5. Klart! Nu kan du använda ditt mobila BankID när du utför ärenden som kräver e-legitimation, vare sig du utför ärendet på mobilen eller på datorn.
Vilka uppgifter finns i kreditupplysningsregistren?

De största kreditupplysningsföretagen har var sitt dataregister med uppgifter om alla personer över 15 år i Sverige och om alla företag i landet. Du blir automatiskt registrerad och har ingen rätt att bli struken ur registren. Kreditupplysningsföretagen hämtar huvudsakligen uppgifter från myndigheter.

Främst tre slag av uppgifter registreras om privatpersoner:

  • Identitetsuppgifter, till exempel namn, personnummer och adress. Uppgifterna hämtas från Statens personadressregister (SPAR).
  • Inkomst och innehav av fastighet. Uppgifterna hämtas från Skatteverkets skatteregister och fastighetstaxeringsregister.
  • Betalningsanmärkningar, till exempel utslag i mål om betalningsföreläggande, restförda skatter och avgifter eller misslyckade utmätningsförsök. Sådana uppgifter hämtas från Kronofogdemyndigheten.

För företag registreras samma typer av uppgifter som för privatpersoner. Dessutom hämtas vissa uppgifter från aktiebolagsregistret och handels- och föreningsregistret hos Bolagsverket och från det allmänna företagsregistret (Basun) hos Statistiska centralbyrån. Uppgifterna från dessa register visar bland annat om du är styrelseledamot i ett aktiebolag eller delägare i ett handelsbolag, om du har en inregistrerad enskild firma eller är redovisningsskyldig för mervärdesskatt (moms) eller arbetsgivaravgifter.

För juridiska personer får också uppgifter om ansökan om betalningsföreläggande registreras. Kreditupplysningsföretagen behöver alltså i dessa fall inte vänta tills Kronofogdemyndigheten har fastställt betalningsskyldigheten.

Vad är en kreditupplysning?

Den som lånar ut pengar eller ger andra typer av krediter behöver ett bra underlag för att kunna bedöma om han eller hon ska ge dig kredit. En kreditbedömning bygger på tanken att det är mindre risk att ge kredit till den som tidigare har skött sin ekonomi och större risk att ge kredit till den som tidigare har misskött sina betalningar.

För att förenkla kreditgivning finns kreditupplysningsföretag som förser kreditgivaren med information om dig som söker kredit – en kreditupplysning. En fyllig och korrekt information hjälper kreditgivaren att bedöma riskerna för framtida betalningsförsummelser och kreditförluster. Då behöver han eller hon inte gardera sig mot alla tänkbara risker och kan fatta snabba beslut.

En kreditupplysning är framförallt inriktad på ekonomiska förhållanden. Även andra personliga uppgifter kan ingå, till exempel din ålder eller om du är gift. En kreditupplysning innehåller inte bara fakta. Omdömen och råd kan också lämnas som ledning för en ekonomisk bedömning.

Har mitt företag en betalningsanmärkning?

Det kan ett kreditupplysningsföretag informera dig om – eftersom det är de som sätter betalningsanmärkningar.

Kreditupplysningsföretagen hämtar offentliga uppgifter från olika register, bland annat från oss. Vissa av uppgifterna säljer de till olika frågeställare, exempelvis banker, hyresvärdar och kreditbolag.

På Datainspektionens webbplats finns en fullständig lista över kreditupplysningsföretagen.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Kreditupplysningsföretagen har vanligtvis kvar uppgifter på en privatperson i tre år efter den dag anmärkningen registrerades. För juridiska personer (företag) får uppgifterna finnas kvar i fem år. När en ansökan om betalningsföreläggande registreras mot en juridisk person finns den uppgiften kvar i längst två år efter utgången av det år då ansökningen gjordes.

Uppgifter om skuldsanering ska försvinna fem år efter den dag den tillkom. Om betalningsplanen är längre än fem år försvinner uppgiften den dag betalningsplanen tar slut.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte har skött dina betalningar. Den kan exempelvis leda till att du inte får lån, lägenhet eller telefonabonnemang.

Det är inte vi som utfärdar betalningsanmärkningar. Ordet betalningsanmärkning är kreditupplysningsföretagens samlingsnamn på olika uppgifter som de samlar in från olika håll.

En fullständig lista över kreditupplysningsföretagen finns på Datainspektionens webbplats, som också innehåller mer information om hur kreditupplysning och betalningsanmärkningar fungerar.